قورمهسبزی یکی از غذاهای لذیذ و اصیل ایرانی است که از دیرباز در سرتاسر ایران و حتی جهان شناخته شده بوده است. این غذا را میتوان هم به عنوان وعدههای غذایی روزانه خانواده استفاده کرد و هم یک انتخاب بسیار مجلسی برای پذیرایی از مهمانان است. شهرت قورمهسبزی بیش از هر چیز به دلیل سبزیجات خاصی است که در تهیۀ آن استفاده میشود، این سبزیجات را هم میتوان بهصورت تازه از بازار تهیه کرد، یا سبزیجات از پیش آماده و فریزشده و یا از سبزیجات خشک را به کار برد؛ در هر صورت سبزیجاتی که در تهیۀ قورمهسبزی استفاده میشود عبارت است از شنبلیله، تره، گشنیز و جعفری. البته لازم به ذکر است که علاوه بر این سبزیجات اصلی در نقاط مختلف کشور با توجه به نوع اقلیم و گیاهان محلی که در هر منطقه میروید، شاهد این امر هستیم که انواع دیگری از سبزیجات به قورمهسبزی اضافه میشود. یا حتی میزان هر یک از سبزیجات اصلی هم در بخشهای مختلف بسته به ذائقهی افراد متفاوت است.
طرز تهیهی قورمهسبزی به این صورت است که سبزیجات را ابتدا تفت میدهند و کنار میگذارند. سپس گوشت را، که معمولاً گوشت گوسفند تاره و مرغوب است، در پیاز همراه با فلفل سیاه و زردچوبه سرخ میکنند. پس از آن لوبیا را که از شب قبل خیس خورده اندکی با مواد تف میدهند و سپس سبزیها را اضافه میکنند. بعد به مقدار لازم آب اضافه میکنند و روی حرارت قرار میدهند تا در ظرف دربسته گوشتها کاملاً پخته شود. بعد از پختن گوشت، چند عدد لیمو عمانی را که از قبل در آب جوشاندهاند، با چاقو شکاف میدهند و به غذا اضافه میکنند.
در نهایت قورمهسبزی پس از حدود دوساعت آمادهی سرو است؛ این غذا را با پلو، پلوی زعفرانی و معمولاً همراه با تهدیگ میل میکنند. بسیاری از افراد که تمایلات گیاهخواری دارند، قورمهسبزی را بدون گوشت میپزند که در آن صورت هم بسیار لذیذ است. کنار قورمهسبزی روی سفره سایر مخلفات اعم از ترشیجات، ماست، سبزی و سالاد نیز سرو میشود.