کشک زرد

0

دیار سیستان در جنوب ایران از دیرباز به جنگاوری و دلاوری مردمانش شهره بوده است. به دلیل قرارگیری در منطقۀ مرزی ایران مردمان بلوچ این منطقه همواره در تهیۀ غذاهایی که به سرعت طبخ شود و بتوان از آن در جنگ‌ها استفاده کرد تبحر و شهرت خاصی داشته‌اند. از سوی دیگر، به دلیل همین وضعیت استراتژیک، نیاز بود که مردم از پیش مواد غذایی را برای چند ماه آماده و ذخیره‌سازی کنند. مهم بود که این غذاها هم مقوی باشد و هم سریع آماده شود و از سویی نیز به منابع خارج از منطقه و نیز مراکز خرید صنعتی وابسته نباشد. به عبارت دیگر، آنها در تهیۀ خوراک طبیعی از منابع محلیِ زراعی و دامی مهارت و دانشی فوق‌العاده دارند. یکی از این غذاها که مادۀ اولیۀ آن در فصل تابستان تهیه می‌شود، اما غذایِ محبوب فصل سرد است، کشک زرد نام دارد. در این فصل از سال که مردمان زابل محصولات کشاورزی خود را برداشت کرده‌اند زمان آزاد برای آماده‌سازی کشک زرد دارند. همچنین به دلیل وزش باد در استان سیستان و بلوچستان شرایط مناسب برای خشک‌شدن مواد وجود دارد. مادۀ اولیۀ کشک زرد زابلی در واقع پودری خشک است که از ترکیب گندم بلغورشده، سیر، دانۀ شوید، دانۀ زیره، دانۀ گشنیز، زردچوبه، دوغ و نمک طی فرآیندی زمان‌بر درست شده است. در این فرآیند مخلوط مواد را به مدت چند هفته در ظرفی در بسته می‌ریزند تا تخمیر شود. در این مدت درب ظرف‌ها تنها چند بار برای ورز دادن مواد باز می‌شود. سپس، مواد را از ظرف خارج کرده روی پارچه پهن می‌کنند تا در هوای گرم زابل در اثر وزش باد خشک شود. در مرحلۀ آخر مواد خشک شده که به شکل گلوله‌هایی کوچک است با دست به یکدیگر مالش می‌دهند تا پودر شود و سپس آن را الک می‌کنند. این عملیات بسیار سخت در واقع سالی یک بار انجام می‌شود و مردم زابل با این کار برای یک سال پودر کشک زرد در اختیار دارند. اما غذاهای مختلفی می‌توان از این پودر درست کرد که در زمان لازم، مقداری از پودر را برمی‌دارند و به سرعت از آن غذایی معمولاً برای صبحانه تهیه می‌کنند. این غذا می‌تواند به‌صورت سوپی غلیظ و یا با اضافه کردن گوشت، چیزی شبیه به آبگوشت باشد. پودر را برای تهیۀ غذا معمولاً در روغن حیوانی تفت می‌دهند و سپس به آن آب اضافه می‌کنند. پیاز سرخ کرده، گردو و گوشت از جمله چیزهایی است که به کشک زرد اضافه می‌شود و برای طبخ غذاهای بسیار لذیذ به کار می‌رود. این غذا به دلیل گندمی که در آن است، بسیار مقوی و مغذی است و به دلیل سبزیجات محلی برای درمان بسیاری از بیماری‌ها مفید است. 


افزودن دیدگاه جدید