آشی برای تمام فصول!

0

استان یزد در منطقه کویری ایران قرار گرفته و این به معنای زمستان‌های سرد و نسبتا مرطوب و تابستان‌های گرم و خشک است. مناطق کویری به دلیل داشتن شرایط آب و هوایی خاص سبک زندگی منحصر به فردی هم می‌طلبد، بنابراین اقلیم آب و هوایی در سنت غذایی مردم این سرزمین هم تاثیر گذار بوده است. مردم این استان فصول مختلف سال نظیر تابستان‌­های گرم را با انواع آش‌ها و زمستان­‌های سرد را با غذاهای شیرین و شیرینی‌جات معروف خود که هر یک با توجه به نوع آب و هوا، رطوبت یا خشکی هوا تهیه و طبخ می‌شود سپری می کنند. بسیاری از غذاهای سنتی یزد دارای مفاهیم ارزشی خاص خود بوده و از هر یک در مراسم و مناسبات ویژه‌­ای استفاده می‌­شود. آش، از جمله غذاهایی است که جایگاه خاصی در آشپزی یزدی­‌ها داشته و آش شولی یکی از محبوب‌ترین غذاهای این منطقه است.  

طعم ترش آش شولی

آش شولی از معروف‌ترین غذاهای سنتی یزد است که در عین حال که غذایی ساده با روش طبخی آسان است از طعم لذیذ آن شگفت زده خواهید شد.

مواد مورد استفاده در طبخ این آش کاملا به فصول سال بستگی دارد و در تابستان و زمستان از مواد متفاوتی در تهیه آن استفاده می‌­شود. این خوراک خوشمزه و مقوی با ترکیباتی از سبزیجات و حبوبات طبخ می‌شود؛ سبزی آش که شامل اسفناج، شوید، تره، جعفری و شنبلیله است پای ثابت شولی است و علاوه بر آن از چغندر و یا شلغم، نخود، پیاز، نعنا خشک، آرد، عدس، روغن، نمک، زرد چوبه و سرکه نیز استفاده می‌شود. این آش به عنوان یکی از غذاهای کم­ هزینه و معروف یزد از دیرباز در سفره‌­های اکثر خانواده­‌های یزدی به ویژه در وقت عصرانه و در تمام فصول سال جایگاه ویژه­‌ای داشته و دارد. برخی شولی را ترش و برخی ترش ­و­شیرین دوست دارند؛ بنابراین شما می‌توانید طعم‌های متفاوتی از این آش را در سفره‌های ایرانیان بیابید. سرکه انار یا انگور که در واقع چاشنی اصلی این غذاست طعم ویژه‌ای به این آش سنتی می­دهد. گاه به جای سرکه از قره قروت و یا رب انار برای طعم دار کردن آش استفاده می‌شود و مانند بسیاری از آش ها نعناع و پیاز داغ را بر سر سفره یا برای تزئین غذا اضافه می‌کنند. در گذشته بعد از خوردن این آش برای خنثی شدن طبع سرد آن، چای نبات یا چای و باقلوا یزدی هم سرو می‌شد. آش شولی در کرمان نیز با نام اُماچو با تفاوت­‌هایی در نوع ادویه­­ طبخ می­‌شود.

برچسب‌ها

آش شولی یزد

افزودن دیدگاه جدید