جشنی به وسعت فرهنگ ایران زمین

جشنی به وسعت فرهنگ ایران زمین

جشنی به وسعت فرهنگ ایران زمین

0

نوروز یکی از کهن‌ترین جشن‌های به جا مانده از دوران ایران باستان است که در نخستین روز ازسال خورشیدی ایرانی با آغاز فصل بهار، در یکم فروردین­ ماه همه­ ساله با شور و نشاط بسیار در مناطق گوناگون با آداب و رسوم خاص هر منطقه در سیزده­ روزِ متوالی برگزار می‌شود. جشن نوروز و ورود به سال نو به طور مشترک میان کشورهای برگزارکننده آن نظیر: ایران، جمهوری آذربایجان، هند، پاکستان، قرقیزستان و ترکیه در سال 2009 میلادی (1388 هجری شمسی) در فهرست میراث فرهنگی و معنوی یونسکو به ثبت رسیده است. در هفتم فروردین ۱۳۸۹ نیز نخستین دوره­‌ی جشن جهانی نوروز در تهران برگزار شد و این شهر به عنوان «دبیرخانه نوروز» معرفی شد. در برخی کشورها نوروز دارای تعطیلات رسمی است که در ایران ۴ روز نخستِ فروردین، تعطیل رسمی بوده و برای برخی سازمان­‌ها تا سیزدهم فروردین این تعطیلات ادامه دارد.

جشن‌ها و مناسبات نوروزی در ایران و دیگر کشورها با برنامه‌های متعددی همراه است. در گوشه و کنار ایران مراسم مختلفی در استقبال از نوروز بنا به فرهنگ و رسوم رایج منطقه نظیر: نظافت و خانه تکانی، کاشتن سبزه عید نظیرگندم، ماش و...، خرید و تهیه‌­ی پوشاک و طبخ غذاها و شیرینی‌­های محلی و... باشکوه هر چه تمام‌­تر صورت می­‌گیرد.

همچنین در ایام پیش از عید نوروز در شب آخرین چهارشنبه سال (سه شنبه شب) مراسم چهارشنبه سوری و آتش بازی برگزار و در آخرین پنجشنبه سال بر سر مزار و آرامگاه درگذشتگان می‌­روند. مراسم تحویل سال نو در کنار تازه درگذشتگان نیز از دیگر آداب نوروز به شمار می­‌رود.

تهیه و پهن کردن سفره هفت سین؛ بزرگترین نماد عید نوروز، یکی از مهم­ترین رسوم رایج در مناطق مختلف ایران، از آیین­‌های مشترک در بین تمامی اقوامی است که نوروز را جشن می‌­گیرند. در این سفره هفت چیز که با حرف سین آغاز می‌­شوند نظیر: سُماق، سیر، سِنجِد، سَمَنو، سکه، سرکه، سبزه که هر یک دارای مفاهیم و نشانه­‌هایی از عشق و محبت، زندگی، برکت، رزق و روزی، سلامتی است چیده می‌شود. در این سفره همچنین کتاب مقدس مسلمانان؛ قرآن، آیینه؛ نمادی از رفع کدورت و نشانی از صفا و یکرنگی، ماهی کوچک قرمز؛ جهت شگون در تُنگ آب؛ با نمادی از پاکی، روشنایی و گشایش کار، سیب؛ نمادی از تن درستی، شمع؛ با نشانه نور و درخشش، گل سنبل و تخم ­مرغ­‌های تزیین و رنگ شده جهت زیبایی سفره، به همراه آجیل و شیرینی و خوراکی های سنتی، کتاب شعر حافظ، شاهنامه و... به فراخور هر منطقه قرار می‌­گیرد.

تمام افراد خانواده در لحظه تحویل سال نو، بنا به تقویم رسمی، با ظاهری آراسته، دور هم بر سر سفره­ی هفت سین جمع شده، قرآن و دعای تحویل سال نو خوانده و از خداوند تقدیر خوب را در سال جدید خواستار می‌­شوند. پس از تحویل سال نو و تبریک عید، سال خوب و پربرکتی را برای یکدیگر آرزو کرده و با آغاز تعطیلات سیزده روزه­‌ی نوروزی به دید و بازدید از بزرگان و آشنایان، جشن، سفر، مراسم سنتی و محلی رایج طبق آداب و رسوم مناطق مختلف ایران، برگزاری بازی، رقص و موسیقی محلی و... می‌­پردازند. غذای اصلی اغلب خانواده­‌های ایرانی در روز عید سبزی پلو با ماهی است و هر منطقه بنا به سنت و باورهایشان غذاهای رسمی و محلی مربوط به خود را در شب عید نوروز طبخ می­‌کنند. در نهایت، آخرین روز از تعطیلات نوروز در سیزدهم فروردین، با مراسم سیزده بدر و رفتن در دامان طبیعت و برپایی مراسم خاص خود همراه است.


افزودن دیدگاه جدید