کتلت یا شامیکباب از پرطرفدارترین و لذیذترین غذای سنتی و فست فودی در ایران است. این غذا را میتوان بهعنوان غذای اصلی، پیشغذا، غذای سفر یا ساندویچ سرد یا گرم سرو کرد.
کتلت با طعمی لذیذ و عطری بینظیر یادآور تمام خاطرات روزهای کودکی برای ایرانیان است. این غذای خوشمزه و خاطرهانگیز جزء غذاهایی است که اکثراً بدون برنج، همراه با نان خورده میشود. برای تهیه کتلت موادی شامل گوشت چرخکرده، سیبزمینی، تخممرغ، پیاز، آرد نخودچی و انواع ادویه به کار میرود. امروزه انواع مختلفی از کتلتها با مواد اولیه متفاوت تهیه میشوند که کتلت گوشت، کتلت مرغ، کتلت ماهی، کتلت بادمجان و… ازجملهی آنها است. طبخ این غذا در دیگر کشورهای جهان نیز مرسوم است اما طعم آن، کمی چرب و گوشتیتر است.
برای تهیه کتلت یا شامیکباب ابتدا سیبزمینی و پیازها را پوستکنده و رنده میکنند. سپس گوشت چرخکرده به آن اضافه میگردد. برای انسجام بیشتر مواد تعدادی تخممرغ نیز به این مخلوط اضافه میشود. پسازآن آرد نخودچی، نمک، فلفل و زردچوبه را به مخلوط افزوده میگردد. همچنین لازم است تمام ترکیبات با دست ورز داده شود تا بهخوبی باهم مخلوط شوند. حدود نیم ساعت مخلوط را در یخچال استراحت میدهند و در مرحلهی آخر مایه کتلت در روغن داغ و در ماهیتابه سرخ میشود.
کتلت با انواع گوشت چرخکرده گوسفندی یا گوساله، مرغ، بوقلمون و... درست میشود. حتی میتوان کتلت را بهصورت کاملاً گیاهی با جایگزین کردن قارچ و سویا بهجای گوشت، درست کرد تا گیاه خوران نیز بتوانند از این غذا لذت ببرند.
در ایران انواع و اقسام کتلت و شامیکباب در نقاط مختلف تهیه میشود که شامی بابلی، شامیکبابی لری، شامی پوک، شامیلپه و ترشه شامی از معروفترین آنها در ایران هستند. همچنین انواع دورچین و مخلفات همراه این غذا استفاده میشود. معمولاً گوجهفرنگی خام یا پخته، سیبزمینی سرخکرده، خیار شور، زیتون، ترشی، سبزیخوردن، ماست و خیار، سالاد شیرازی یا فصل، گرد غوره یا سماق در کنار کتلت سرو میشوند.
طبخ این غذای دلچسب و خوشمزه، شاید کمی زمانبر باشد؛ اما طعم و مزه نهایی آن تمام زحمتها را جبران خواهد کرد.