استان قم در جنوب پایتخت و مرکز کشور واقع شده و جزء کوچکترین استانهای ایران است. شهر قم، مرکز این استان، یکی از مهمترین شهرهای مذهبی ایران است. قم میزبان حرم حضرت معصومه و مسجد جمکران، از مهمترین بناهای مذهبی کشورمان، است.
بر اساس شواهد تاریخی پیشینهی شهر قم به دوران ساسانی بازمیگردد. اما بخش زیادی از تاریخ استان پس از ورود اسلام به ایران شکل گرفته است. یکی از مهمترین وقایع تاریخی شهر قم ورود حضرت معصومه، خواهر امام رضا، به این شهر است. حضرت معصومه در این سفر به بیماری سختی مبتلا شدند و در نهایت در شهر قم از دنیا رفتند.
به دلیل قداست حرم حضرت معصومه در طول تاریخ، فضای اطراف حرم به آرامگاه بسیاری از چهرههای معروف و مهم تبدیل شده است.
قم در دوران پهلوی از مهمترین مراکز اعتراضها علیه حکومت بود و این شهر نقش مهمی در مبارزات آن زمان داشت.
استان قم از شمال با استان تهران، از شرق با استان سمنان، از جنوب با استان اصفهان و از غرب با استان مرکزی همسایه است.
به جز جنوب و غرب این استان، دیگر نقاط قم بیابانی است.
بیشتر بخشهای استان قم آب و هوایی گرم و نیمه خشک دارند. بنابراین فصل تابستان فرصت مناسبی برای سفر به این استان نیست. البته با توجه به اختلاف ارتفاع زیاد نقاط مختلف استان در بخشهای دیگری از استان قم میتوان آبوهوای کوهستانی و نیمه بیابانی را نیز تجربه کرد.
شهر قم مهمترین شهر این استان است که میتوان آن را پس از مشهد مهمترین شهر ایران در زمینهی گردشگری مذهبی دانست.
حرم حضرت معصومه مهمترین بنای مذهبی شهر قم است. علاوه بر آرامگاه حضرت معصومه، مسجد مقدس جمکران از بناهای مذهبی مهم قم است. مسجد جمکران در فاصلهی حدودا ۱۰ کیلومتری شهر قم قرار دارد و طبق روایات به دستور حضرت بقیهالله ساخته شده است. کوه خضر نبی یکی از بلندیهای حاشیه شهر است که عبادتگاهی قدیمی در آن قرار دارد و منسوب به حضرت خضر نبی است. مسیر پیادهروی و کوهپیمایی برای رسیدن به قله این کوه و زیارت حضرت خضر نبی احداث شده است که با امکان بازدید شبان، یکی از تفرجگاههای مردم قم نیز به شمار میرود.
دریاچهی نمک قم یکی از جاذبههای گردشگری طبیعی استان قم است که در شرق شهر قم قرار دارد. دریاچهی حوض سلطان نیز دیگر جاذبهی طبیعی این استان است که در حاشیهی بزرگراه قم-تهران قرار دارد. در صورت وجود آب در دریاچهی حوض سطان آینهی طبیعی بسیار بزرگی تشکیل میشود که منظرههای جذابی را ایجاد میکند.
کویر غدیر اسب یا دریاچهی نمک غدیر اسب نیز از دیگر جاذبههای طبیعی و بکر استان است.
هتل بینالمللی قم و هتل المپیک جزء بهترین هتلهای استان قم هستند. هتل صفا و هتل الزهرا هتلهای سه ستارهی قم هستند. هتلهای رده پایینتر زیاد دیگری هم در قم فعالیت میکنند که کیفیت قابل قبولی برای اقامت دارند.
اقامتگاه بومگردی کاروانسرای پاسنگان نیز جزء اقامتگاههای سنتی استان قم است.
رستوران گردان سیرنگ از مدرنترین رستورانهای شهر قم است. رستوران ارگ سالاریه نیز از بهترین رستورانهای این شهر است. رستورانهای مرتضوی، البرز، خادم و مدائن جزء دیگر رستورانهای خوب این شهر به شمار میآیند.
از میان رستورانهای فرنگی و فست فود نیز میتوان به خانه ماکارونی قم، فست فود شهر ما و فست فود باما اشاره کرد.
آبگوشت قُنَبید از غذاهای سنتی و محبوب استان قم است. نخود، لوبیا سفید، سیب زمینی، قنبید(کلم قُمری)، لیمو عمانی، گوجه فرنگی، گوشت، پیاز و ادویه جزء مواد تشکیلدهندهی این غذا هستند. آش قُنَبید دیگر غذای محلی استان قم است که با نخود، لوبیا، عدس، پیاز، کلم قمری، سبزی آش و ادویه تهیه میشود. ماشاب، ماش ماشک، آش پتله و آبگوشت هویج برگه از دیگر غذاهای محلی استان قم هستند.
سوهان معروفترین سوغاتی استان قم است. کارگاههای سوهانپزی بسیاری در شهر قم مشغول فعالیت هستند که انواع مختلف این شیرینی را تولید میکنند. سوهان لقمهای، سوهان گزی و سوهان عسلی تعدادی از انواع مختلف سوهان هستند.
حلوا ارده یکی دیگر از خوراکیهای استان قم است که مردم این استان بیشتر از آن در وعدهی صبحانه استفاده میکنند.
قالی دستباف از مهمترین صنایع دستی استان قم است. تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی و ساخت انگشتر نیز در استان قم رواج دارد. خَرمُهرهسازی، منبتکاری، معرقکاری و خراطی چوب از دیگر صنایع دستی رایج در استان قم است.
یادمان ورود حضرت معصومه به قم از آیینهای مهم مردم قم است. طبق روایات حضرت معصومه ۲۳ ربیعالاول سال ۲۰۱ هجری قمری به قم وارد شدند و مردم قم به استقبال ایشان رفتند. خادمان حرم حضرت معصومه در حرکتی نمادین، در سالروز ورود حضرت معصومه به قم به استقبال حضرت میروند و این روز را گرامی میدارند.
سردرختی مراسم دیگری است که در اوایل بهار در روستای وشنوه قم برگزار میشود. در این مراسم مردم روستا گاوی خریداری میکنند و دستمال سبزی به گردن آن میبندند. سپس گاو را در روستا میگردانند و در نهایت آن را در امامزاده قربانی میکنند و از گوشت آن حلیم میپزند. این مراسم به منظور در امان ماندن باغها از گزند سرما برگزار میشود.