غذاهای محلی و سنتی مناطق جنوبی ایران جایگاه مهمی در فرهنگ غذایی کشور دارند. در این مناطق غذاهای بسیاری متناسب با شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب جنوب ایران وجود دارد. زندگی در شرایط سخت و گرما و رطوبت طاقت فرسای جنوب نیاز به خوردن مواد غذایی ای دارد که بتواند این اثرات مخرب را جبران کند و ماهی از این نظر دارای فواید بسیاری است. آب های گرم موجود در مناطق جنوبی ایران منابع خوبی برای تهیه ی ماهی مورد نیاز انواع غذاهای جنوبی به شمار می رود. قلیه ماهی از معروف ترین غذاهای سنتی است که در بیشتر مناطق جنوبی و تا حدودی در سایر شهرهای ایران بسیار محبوب بوده و به روش های تقریباً مشابهی توسط بسیاری از خانواده های ایرانی طبخ می شود.
قلیه ماهی غذایی لذیذ با ارزش غذایی بالاست. این غذا در واقع نوعی خورش تند است که ماهی از مواد اصلی تشکیلدهنده ی آن است. در تهیه ی قلیه ماهی از گوشت ماهی های جنوب نظیر ماهی شیر، هامور، شوریده، سنگسر، راشکو، حلوای سیاه و به طور کلی ماهی هایی که استخوان کمی دارند استفاده می شود. در برخی مواقع نیز برای طبخ این غذا از میگو استفاده می شود. همچنین برای طبخ این غذا از سبزی هایی نظیر گشنیز و شنبلیله و ادویه هایی نظیر فلفل و زردچوبه و مواد دیگری چون سیر، پیاز، روغن و رب گوجه فرنگی استفاده می شود. استفاده از تَمر هندی در این غذا باعث ترش مزه شدن این غذا می شود. این غذا به سبب دارا بودن سبزی و سیر، غذایی خوش طعم، خوش عطر و خوش رنگ است. این غذا را می توان به تنهایی و با نان میل کرد ولی معمولا ًبه همراه پلو سرو می شود.