گل­چینی و گلابگیری

16
گل­چینی و گلابگیری

گلاب عصاره‌ ی گل محمدی است که اغلب با استفاده از فنون بومی و سنتی خاص به‌ دست می‌ آید. کشور ایران حدود هفت هزار سال در کاشت گل ‎محمدی قدمت دارد و همواره مبدا تولید گلاب بوده است. کاشان و نقاط اطراف آن دارای باغ‎ های گل‌ محمدی بسیار است که ناب‌ ترین و خوشبوترین گلاب‎ های ایران از دل این منطقه ی کویری و خشک به‌دست می ‌آید. منطقه ی قمصر از دیرباز تاکنون با نام گلاب شناخته شده و از مهم ‌ترین مراکز پرورش گل محمدی با وسيع ‌ترين و خوش ‌رايحه‌ ترين گلستان ایران است. این منطقه یکی از منحصر به فرد ترین، اصيل ‌ترين و تكنيكي ‌ترين روش ‌های تقطیر و توليد گلاب را دارد. گلابی که از این منطقه به ‌دست می ‌آید مرغوب ‌ترین گلاب جهان به ‌شمار رفته و دارای ارج و قرب بسیاری از نظر مذهبی است. گلاب این منطقه علاوه بر آن‌که برای معطر کردن فضاهای مذهبی در داخل ایران به‌کار می ‎رود، خانه ی خدا را نیز هر ساله در نهم ذی‎الحجه شستشو می ‎دهد. 
سابقه ی تقطير و گلاب ‌گيری به عنوان تكنيكی كه تا به امروز كارآمدترين روش عصاره‌ گيری است، به آيين باستانی «عيد گلابي» باز مي‌ گردد كه امروزه در كاشان به «لتان» معروف است. آيين‌ گل ‌چينی و آیین هزار ساله ی گلاب ‌گیری در قمصر، نیاسر و ساير نقاط گل ‌خيز كاشان، هرساله از اوايل ارديبهشت ماه، آغاز و تا اواخر خرداد ماه ادامه دارد. امروزه علاوه بر قمصر و نیاسر مناطقی نظیر برزک، کامو، وادقان، ون، دره به گلاب‌ گیری می ‌پردازند. در برخی آبادی‌ های کوهپایه‌ ای و سردسیر، کاشت گل محمدی و انتقال آن به نزدیک ‌ترین مرکز گلاب ‌گیری منطقه صورت می ‌گیرد. 
صنعت گلاب ‌گيری مستلزم داشتن مهارت و رعایت نکات بسیار ظریف است و امروزه این امر در اغلب نقاط سرزمين پهناور ايران صورت می‌ گیرد. ساکنان مراکز گل‌ خیز، اغلب از مراحل مختلف گلاب ‌گیری نظیر گل چینی، گل فروشی، گلاب‌ گیری، فروش و عرضه ی گلاب و غیره امرار معاش می ‌کنند. بسیاری از گلاب‌ گیران و گلاب فروشان، بخش‌ هایی از منازل خود را به انبار نگه ‌داری یا فروش گلاب اختصاص داده و به تناسب حجم کار و هم‌ چنین دسترسی به آب جاری یا آب شبکه ی سراسری بر گلاب‌ گیری تغییراتی را اعمال می کنند. 
با شروع فصل گلاب ‌گیری، گل چین‌ ها (افرادی که گل می ‌چینند) از اوایل صبح، قبل از طلوع آفتاب شروع به گل چینی در گلستان ‌ها می ‌کنند. آنان معتقدند گل قبل از طلوع خورشید عطر و بوی بیشتری دارد و همچنین عصاره ی گل در قسمت تَهِ گل که به شاخه وصل است متراکم می ‌شود، به همین خاطر سعی در جدا کردن گل از بند می ‌کنند.
فرآیند گلاب گیری به این صورت انجام می شود که دیگ ‌های بزرگ را پر از گلبرگ‌ های گل محمدی و آب کرده و سپس آن ‌ها را روی تلی از هیزم قرار داده و گلاب را با استفاده از دستگاه ‌های سنتی و روش تقطیر به‌ دست می ‌آورند. در گذشته برای مراسم گلاب گیری دیگ مخصوص و گل‌ های محمدی را کنار رودخانه‌ ها برده و ضمن خواندن ادعیه ی مذهبی مراسم گلاب ‌گیری را انجام می ‌دادند.  
وجود گلستان‌ های گل محمدی، زیبایی رنگ و رایحه ی خوش این گل قبل از جدا شدن از شاخه، مشاهده ی گل‌ چینی و نحوه ی حصول گلاب در فصول گلاب ‌گیری سبب حضور گردشگران بي ‌شماری از اقصی نقاط ایران و جهان در این مراسم سنتی شده که علاوه بر توسعه ی صنعت گردشگری، سبب ایجاد اشتغال و افزایش سطح اقتصاد منطقه گردیده است.

مناسبت‌ها


افزودن دیدگاه جدید