گیاه زرشک در آشپزی ایرانی جایگاه ویژهای دارد و بسیار محبوب است. یکی از غذاهای ایرانی که در طبخ آن از زرشک استفاده میشود زرشکپلو با مرغ» است که بسیار شهرت دارد و زرشک یکی از اصلیترین مواد آن میباشد. زرشک طبع سرد دارد و در غذاهای ایرانی زمانی که با زعفران و خلال پسته مخلوط میشود سردی آن جبران میشود
ایرانیان برای زیبایی و تزئین برنج خود در کنار زعفران از زرشک استفاده میکنند. برای آنکه زرشکترشی و شیرینی را همراه داشته باشد زرشک را با شکر مخلوط کرده و تفت میدهند.
در ایران از زرشک مربا نیز تهیه میشود که بسیار خوشمزه و پرطرفدار میباشد. آبزرشک یکی از پرطرفدارترین آبمیوههای ترش است که از گذشتههای دور محبوبیت دارد. همچنین از این گیاه پرطرفدار لواشک نیز تهیه میشود که بهجای میوه تازه در فصلهای سرد مصرف میشود.
یکی از میوههای گرانقیمت در ایران یکی از انواع زرشک به نام زرشک سیاه بیدانه یا زرشک سیاه بدون هسته که به زرشک کرمانشاهی نیز معروف است. این زرشک سیاه که از گونههای کمیاب این گیاه می باشد قیمت بسیار بالایی دارد و بهسختی در برخی از عطاری ها یافت میشود؛ کرمانشاهیها از این نوع زرشک بیشتر برای پخت نوعی غذای محلی به نام خورش خلال که برند استفاده میکنند.
کشور ایران بزرگترین تولیدکننده زرشک در دنیا است که در این میان استان خراسان جنوبی با در اختیار داشتن نزدیک به ۹۷ درصد از اراضی زیر کشت این محصول، تولید ۹۵ درصد از زرشک دنیا را در اختیار دارد.
از زرشک وحشی برای درمان مجموعهای از بیماریها، از مشکلات گوارشی گرفته تا مشکلات کبدی، شناختهشده، به کار میرود. همچنین زرشک حاوی ترکیبی منحصربهفرد به نام بربرین است که با باکتریها و ویروسها مبارزه میکند. زرشک سرشار از انواع ویتامینهای گروه B است که برای سلامت عمومی بدن ضروری است. یک وعده زرشک سرشار از آنتیاکسیدانهایی است که با رادیکالهای آزاد مبارزه میکنند و خطر پیری زودرس را کاهش میدهند و در طب سنتی ایران برای پاکسازی کبد و کیسه صفرا استفاده میشود.
عصاره زرشک حاوی اثرات مفیدی روی سیستم قلبی-عروقی و اعصاب است. مطالعات نشان میدهند که زرشک حاوی مقادیر زیاد آنتیاکسیدان بوده و بنابراین به جلوگیری از انواع سرطان کمک مینماید.
یکی از میوههای گرانقیمت در ایران یکی از انواع زرشک به نام زرشک سیاه بیدانه یا زرشک سیاه بدون هسته که به زرشک کرمانشاهی نیز معروف است. این زرشک سیاه که از گونههای کمیاب این گیاه میباشد قیمت بسیار بالایی دارد و بهسختی در برخی از عطاریها یافت میشود؛ کرمانشاهیها از این نوع زرشک بیشتر برای پخت نوعی غذای محلی به نام خورش خلال که برند استفاده میکنند.
زرشک بهجز مصارف غذایی و دارویی کاربردهای دیگری نیز دارد و در رنگرزی سنتی از آن برای رنگ کردن الیاف پشم، ابریشم و پنبه استفاده میشود...