سرپل ذهاب یکی از شهرهای تاریخی استان کرمانشاه است. این شهرستان از سمت غرب با کشور عراق همسایه است. این شهر از دو بخش و هفت دهستان تشکیل شده است و آبوهوای آن متمایل به گرم و نیمه خشک است و رود دایمی الوند از میان آن میگذرد.
چشمه سراب گرم، که در ۵ کیلومتری جنوب غربی شهر سرپل ذهاب و در روستایی با همین نام قرار دارد، تامین کننده آب آشامیدنی و قسمت زیادی از آب مورد نیاز برای کشاورزی منطقه است.
مراتع شهرستان سرپل ذهاب از بهترین مراتع قشلاقی استان کرمانشاه است و به علت وجود خاک مساعد و آب فراوان دامداری و کشاورزی در این شهرستان رونق بسیاری دارد. به طوری که فرآوردههای دامی و کشاورزی از قبیل گندم، جو، تره بار، انگور، انار، انجیر و سیب از صادرات این منطقه به حساب میآیند.
آرامگاه احمد ابن اسحاق مهمترین زیارتگاه شهر سرپل ذهاب است. ساختمان قدیمی این بنا در جریان جنگ ایران و عراق تخریب شد و پس از جنگ این بارگاه بازسازی شده است.
آبشار پیران یکی از جاذبههای گردشگری طبیعی مهم سرپل ذهاب است که در روستای پیران، در ۱۰ کیلومتری شمال شرق سرپل ذهاب، قرار دارد. آبشار پیران با ارتفاع حدود ۱۵۰ متر جزء بلندترین آبشارهای ایران است.از دیگر جاذبههای طبیعی این شهرستان میتوان به روستای گلین، سراب قلعه شاهین، تفریحگاه جنگلی امام عباس، سراب ماران، سراب ذهاب و تفریحگاه جنگلی میرحصار اشاره کرد.
با مطالعه آثار باستانی و کتیبههای شهرستان سرپل ذهاب، قدمت این شهر ۴۸۰۰ سال برآورد شده است. آثار تاریخی و باستانی زیادی در شهرستان سرپل ذهاب جای گرفتهاند که این شهر را به بهشتی برای علاقهمندان به تاریخ و باستانشناسی تبدیل میکند. یکی از این کتیبهها، نقش برجسته آنوبانینی پادشاه لولوبیها است که جزء مهمترین آثار تاریخی این شهرستان است.
یکی دیگر از جاذبههای تاریخی این شهرستان بنای طاقگرا یا طاق شیرین است که در گردنهی پاتاق و در ۱۵ کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب واقع شده است. در بخش پایین دست این طاق، زیج منیژه، از دیگر آثار باستانی این شهرستان، جای گرفته که متعلق به اواخر دورهی ساسانی است و در سال ۱۳۸۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
نقش برجسته اشکانی، کتیبهی کوه کل گارا، مقبره سنگی دکان داوود و نقش برجسته کوه هزارگری تعدادی از دیگر آثار تاریخی شهرستان سرپل ذهاب هستند. از میان خوراکیهای محلی پرطرفدار این شهرستان میتوان به کَنگَر، کَلانِه، تَرخینه، سورونه، نان ساجی، گرده، دلمه و بِژی اشاره کرد.