دِهلُران در به عنوان بزرگترین شهر استان ایلام، با قدمتی دیرین در جنوب غربی این استان واقع شده است.
این شهر طولانیترین مرز مشترک استان ایلام با کشور عراق را داراست و پرجمعیتترین شهر بعد از مرکز استان به شمار میآید. جمعیت اصلی شهر را لرها و کردها و جمعیت اندکی از لکها و عربها تشکیل میدهند. زبان اصلی مردم شهر لری و کردی و مذهب آنها شیعه است.چهار بخش شهری دهلران، وسیان، پهله و میمه بخشهای این شهر مرزی را تشکیل میدهند.
این شهر که بیش از یکسوم مساحت استان را به خود اختصاص داده در فاصله ۲۳۰ کیلومتری شهر ایلام و در قسمت جنوب غربی استان بین شهرهای مهران، ملکشاهی و آبدانان قرار گرفته است و از جنوب و غرب با کشور عراق هممرز است.
دهلران از شهرهای گرمسیری غرب کشور است. دمای هوای آن در تابستان و اواخر بهار بسیار گرم است ولی در زمستان و اوایل فروردین آبوهوایی دلپذیر برای گردشگران و مسافران دارد. میدان نفتی دهلران در ۲۲ کیلومتری جنوبغرب این شهر، بخش اصلی صنعت و اقتصاد منطقه را تحت تاثیر قرار میدهد. میزان نفت موجود در این میدان نفتی به قدری است که در برخی نقاط مانند چشمههای طبیعی از زمین میجوشد و جریان پیدا میکند. چشمه قیر دهلران یک نمونه از این پدیده است. در کنار آن بیشتر مردم منطقه به نگهداری و پرورش دام و احشام و کشاورزی اشتغال دارند اما گرمای بیش از حد هوا به ویژه در تابستان مانع از توسعه کشاورزی در این منطقه شده است. تپه علیکش، قلعه شیاق، تپههای باستانی موسیان و سنگنوشتههای میمه از جاذبههای باستانی این شهر کهن است.
چشمههای آبگرم و گوگردی دهلران با خواص درمانی، از مهم ترین جاذبههای طبیعی این شهر است که در فاصله سه کیلومتری از شهر، در دامنه سیاهکوه و در نزدیکی غار خفاش قرار گرفته است. افزون بر آن چشمه قیر و آبشارهای طبیعی اطراف شهر نیز از دیگر جاذبههای طبیعی این منطقهی گرمسیری است که مورد توجه مسافران قرار میگیرد.
چیغبافی، نوعی حصیر بافته شده از نی، از صنایع دستی منحصربهفرد شهر دهلران و استان ایلام است که دیوارهای چادرهای عشایر استان را تشکیل میدهد.بافت انواع گیوه و گلیم از دیگر صنایع دستی است که زنان شهر به آن اشتغال دارند و محصولات خود را علاوه بر شهرهای استان به عراق هم صادر میکند.برنج عَنبَربو، پستهی کوهی (بَنِه)، انواع نانها و شیرینیهای محلی، بِژی بَرساق، کله کنجی، شُله کینه و حلوای بَگِل از خوراکیهایی است که گردشگران در سفر به دهلران به عنوان رهآورد تهیه می کنند.