عادات غذایی استان آذربایجان شرقی بیانگر فرهنگ، نگرش و البته میزان درآمد افراد منطقه ی شمال غرب ایران به شمار می رود. کوفته تبریزی یکی از مشهورترین غذاهای محلی و سنتی استان آذربایجان شرقی، شهرستان تبریز است. کوفته تبریزی به لحاظ طعم، عطر، خواص غذایی، شیوه پخت و شکل نه تنها در آذربایجان بلکه در سراسر ایران شهرت بسیاری دارد و یکی از معروفترین غذاهای سفره ایرانی است که طرفداران بسیاری هم دارد.
کوفته در واقع غذایی است که در نقاط مختلف خاورمیانه و ایران به سبک های متفاوتی طبخ می شود و وجه تمایز کوفته تبریزی در طرز تهیه و مواد مورد استفاده در آن است که با حداقل تغییر در شیوه پخت، تقریبا در تمام خانوادههای تبریزی به یک روش آماده و طبخ میشود. به لحاظ مواد موجود در کوفته این غذا یک وعده پر هزینه، لذیذ، سنگین و البته دیر هضم محسوب میشود. کوفته تبریزی با استفاده از موادی همچون گوشت چرخکرده، برنج، لپه، گردو، تخممرغ، پیاز، انواع سبزیجات معطر (گشنیز، ترخون، جعفری، نعناع، شوید)، روغن، نمک، فلفل، زردچوبه، رب گوجهفرنگی و زعفران به عنوان چاشنی تهیه و طبخ میشود. بهطور سنتی گوشت این کوفته در یک هاون سنگی و با دسته هاونی چوبی کوبیده می شد که امروزه جهت سهولت در تهیه این غذا از گوشت چرخ کرده استفاده میشود. مواد کوفته را به صورت مجموعهای فشره (معمولا به اندازهی یک دست مشت شده) که داخل آن تخممرغ آبپز، گردو و آلو خشک گذاشته و با مخلوطی از پیازداغ و زرشک برای تزئین آماده میکنند. سِرو کوفته تبریزی همراه نان تازهی سنگک، سبزیخوردن، ماست و برخی از چاشنیهای بومی طعمی خوشایند ایجاد میکند.