فسنجان؛ محبوب سفره‌های شادی

0

خورش فسنجان یکی از قدیمی­ترین غذاهای اصیل و سنتي ايران به شمار می­‌رود كه در هر منطقه بنا به سلایق مختلف با طعم‌های گوناگون طبخ می‌‍­شود. وجه تمایز این خورش در مقایسه با سایر خورش­‌ها، گردویی است که به عنوان مهم­ترین رکن اصلی غذا به همراه رب انار فراوان در آن وجود دارد. این خورش یکی از غذاهایی مجلسی ایران محسوب می­‌شود که در تمام فصول و اغلب در زمستان طرفداران بسیاری دارد. خورش فسنجان به طور کل غذایی سنگین، پرملاط، غلیظ و پر هزینه است که گاه از سایر مغزها نظیر فندق، پسته، بادام و کنجد نیز در آن استفاده می­‌شود.

طعم‌ها و رنگ‌های متفاوت

طبخ این غذا به مهارت و برای جا افتادن آن به زمان زیادی احتیاج دارد و زمانی که ایرانیان بخواهند یک سفره تمام عیار پهن کنند و از میهمانانشان به بهترین شکل پذیرایی کنند غالبا حرف فسنجان به میان می‌آید. در برخی از متون تاریخی اشاره شده که فسنجان در دوران ساسانیان به مناسبت پایان زمستان و آغاز بهار در ماه اسفند و در مراسم ویژه نوروز ایرانیان هم پخته می‌شده اما چیزی که مسلم است این است که فسنجان غذای سفره‌های شادی است. رنگ خورش فسنجان به سبب وجود رب انارِ یکدست و صاف شده، تیره است و بعضا با مقدار کمی رب­گوجه فرنگی و نیز کدوحلوایی و آلو­ می­‌توان رنگ آن را روشن­تر کرد. در این غذای خوشمزه و ارزشمند ایرانی از گوشت قرمز و گوشت انواع پرنده‌ها و حتي ماهي استفاده و بسته به ذائقه افراد با طعم‌­ها و سبک‌­های متفاوت طبخ می­‌شود. در مناطق شمالي ایران اين خورش را با گوشت اردک یا غاز و بسيار ترش و در ديگر نقاط ایران آن را شيرين و يا ملس تهیه و میل می­‌کنند.  خورش فسنجان به همراه پلو و نوشیدنی­هایی نظیر دوغ و سبزی خوردن سِرو می­‌شود.


افزودن دیدگاه جدید