یکی از غذاهای بسیار لذیذ و محبوب اقوام ترکمن که در شهرهای استان گلستان، از جمله گرگان، بندر ترکمن، آق قلا و گنبد کاووس پخت آن رایج است، چکدرمه Chegdermeh نام دارد. محلیها این نام را به صورتهای دیگری چون چگیدرمه و چکیدرمه نیز تلفظ میکنند. مواد اصلی تشکیلدهندۀ این غذا گوشت گوسفند و برنج است که در ترکیب با گوجه، پیاز، رب گوجه فرنگی، ادویه و روغن طبخ میشود. نوع گوشت را میتوان در چکدرمه تغییر داد و بر اساس گوشت انتخابی انواع متفاوتی از این غذا را تجربه کرد. برخی برای طبخ آن از گوشتهای سفید مانند مرغ و ماهی، و برخی از گوشت شتر استفاده میکنند. همچنین استفاده از گوشت گوساله به جای گوسفند نیز رایج است. اما طبیعتاً هیچ یک از این شکلهای متنوع چکدرمه به خوشمزگی نوع اصیل آن که با گوشت گوسفند طبخ میشود، از کار درنخواهد آمد. اگر چه برخی چکدرمه را با گوشت پرنده یا ماهی بهصورت شکمپر درست میکنند که در نوع خود بسیار لذیذ است و طرفداران بسیاری دارد.
چکدرمه مشهورترین خوراکی بومی و محلی خاصه در میان اقوام و عشایر ترکمن است. این غذا همچنین از قدمت بسیار زیادی در ایران برخوردار است. ترکمنها علاوه بر درستکردن چکردمه در منزل بهعنوان غذای روزانه، در برخی از آیینها و مراسم حتما این غذا را طبخ و توزیع میکنند، چرا که چکدرمه مشهورترین غذای بومی استان گلستان نیز به شمار میرود. بنابراین، اگر در مراسم عروسی، مراسم ایام محرم، مراسم مذهبی یا عزا در این خطه از ایران حضور پیدا کنید، احتمالا با فرهنگ اصیل طبخ این غذا از نزدیک آشنا خواهید شد. یکی از مکانهایی که چکدرمه در آن بهصورت نذری در میان مردم توزیع میشود گورستان خالد نبی است که خود نیز یکی از جاذبههای بسیار دیدنی استان گلستان است. جالب اینجاست که نوع اصیل چکدرمه را اقوام ترکمن در ظرف خاصی میپزند که قازان نام دارد.
چکدرمه غذایی چرب و پرکالری است و برای افرادی که اضافه وزن یا چربی خون بالا دارند میتواند مضر باشد. معمولاً این غذا را در کنار ماست محلی، ترشی و سبزی و همراه با دوغ محلی سرو میکنند. در میان انواع غذاهای ایرانی استانبولی که در اکثر شهرهای ایران پخت آن رواج دارد و همه با آن آشنا هستند، شبیهترین غذا به چکدرمۀ ترکمنهاست. اگر به هر یک از شهرهای استان گلستان سفر کنید، قطعا رستورانهای بسیار باکیفیتی را خواهید یافت که بتوانید در آن طعم این غذای مشهور محلی را تجربه کنید.