«پلنگان» یا «پالنگان» را زیباترین روستای منطقه اورامانات تخت در کردستان میدانند، روستایی پلکانی که بر دامنه کوه شاهو تکیه زده و رودخانه «تنگیور» از میان این روستای زیبا و تاریخی میگذرد. میگویند درگذشته، کوههای این منطقه، جولانگاه پلنگهای بیباکی بوده که امروز دیگر نیستند و فقط نام خود را بر این روستای دلفریب نهادهاند. دیگر اینکه «پال» در زبان کردی و محلی به معنی «تکیه دادن» بوده و به دلیل اینکه این روستا بر کوهی با شیب زیاد، تکیه داده شاید به پالنگان معروف شده است.
مسیر رسیدن به روستای «پلنگان»، خصوصا بعد از کامیاران، جادویی است و مانند رویایی سبز میماند. جاده پر پیچ و خم و زیباست و هر پیچ که میگذرد، منظرهای حیرتانگیز رخ مینماید که میتوان در سبز کمرنگ و جاندار تپهها و عمق درههایش گم شد. زیبایی این کوهها خصوصا در بهار چنان است که هوش از سر میرباید، روی کوه مخملی از سبز روشن مینشیند و جای جای کوه و دشت با شقایق، و بابونه و دیگر گلهای تازه از خاک برآمده، آذین میشود.
در مسیر روستاهایی مانند «ماویان»، «گَشکی» و «گازِرخانی» قرار دارد و بعد در سمت چپ جاده و بعد از عبور مسیر خاکی کوتاهی به روستای پلنگان میرسید. قدمت روستای پلنگان به دورهی سامانی میرسد و بقایای یک قلعه هم از دورهی سلجوقی در بالای این روستا هنوز وجود دارد. این روستا بافتی قدیمی دارد و خانههایش در دو سوی کوه بنا شدهاند، خانههای روستا سنگچین است و مابین سنگها از هیچ ملاطی استفاده نشده و پشت بام خانه پایین، حیاطِ خانه بالاتر است. در مارپیچ کوچههایش، زندگی روستایی بیتوجه به حضور گردشگرانی که برای دیدن «پلنگان» آمدهاند، جریان دارد. پالنگان بیش از 1000 نفر جمعیت دارد که به لهجه اورامی (یکی از گویشهای قدیمی کردی) صحبت میکنند.
این روستا علاوه بر مناظر طبیعی و حیرتانگیزش یک جاذبه دیگر هم دارد، حوضچههای پرورش ماهی که در کنار رود سیروان قرار دارند و اصولا بخشی از یک باغ شخصیاند که به روی گردشگران گشوده شده و آنها میتوانند بر تختهایی که در کنار رودخانه و زیر سایه درختان قرار دارد اطراق کنند و چای ذغالی و قلیان سفارش بدهند و منتظر آماده شدن ماهیهای کبابی بمانند.
اصولا این باغها خانوادگی اداره میشوند و پسران و دختران خانواده با با لباسهای رنگارنگ کردی مشغول کباب کردن ماهیهای قزلآلای تازه از آب گرفته شده هستند. برای کباب کردن ماهی، آنها از وسط باز میکنند و بعد در کبابپزهایی توری و بهشکل ماهی روی منقلی بزرگ قرار میدهند و روی ماهیها آبلیموی رقیق که زردچوبه در آن ریخته شده، میریزند که هم سبب میشود ماهی نسوزد و هم طعمی بسیار خوب به آن میدهد. بعد ماهیها بین نانهای نازک محلی و روی سینیهای یکبار مصرف قرار میگیرند و طعمی به یاد ماندنی برای گردشگران به یادگار میگذارند.
ادامه این مسیر که به سوی کوه میرود، بسیار زیباست با آبشارهای کوچکی که از دامنهی کوه به «تنگیور» میریزند. این بخش از کوه شاهو، صخرهیی است با سنگهایی لایهلایه که از کنار سنگها گلها و گیاههای رنگارنگ و گاه عجیب روییدهاند. اردیبهشت ماه این منطقه پر از ریواسهای ترش و آبدار میشود. آب رودخانهی این منطقه در بیشتر روزهای سال بسیار سرد است و بیشتر از چند ثانیه نمیتوان سرمای آن را تحمل کرد، چون این آب مستقیما از کوه سرچشمه میگیرد و در واقع آب برفی است که به تازگی آب و جاری شده است.
کمی بعد از پالنگان، در نزدیکی روستای «کاشتر» کنار تابلویی که مزار «حضرت عکاشه» را نشان میدهیم، توقف میکنیم. مقبرهای کوچک در این محل وجود دارد که زیارتگاه یکی از اصحاب پیامبر (ص) به نام «معینالدین روحانی» معروف به «حضرت عکاشه» است که گفته میشود از سوریه به ایران آمده و بعد از مرگ، در اینجا به خاک سپرده شده است. گردشگران عموما بعد از بازدید از این روستا، از مزار این بزرگ را هم زیارت میکنند.