استان اردبیل یکی از سردترین شهرهای ایران محسوب میشود که از غذاهای سنتی و محلی متناسب با شرایط اقلیمی خاص این منطقه برخوردار است. به واسطه درجه حرارت پایین هوا در این استان تنوع مطلوبی از آشها و غذاهای آبکی را شاهد هستیم. آش دوغ یکی از معروفترین و مشهورترین غذاهای سنتی و اصیل استان اردبیل به شمار میرود که در برخی دیگر از استانهای ایران نظیر شیراز، کردستان، آذربایجان، قزوین و همدان با تفاوتهایی در نحوه طبخ و نوع مواد اولیه به عنوان غذا و یا پیشغذای بومی و سنتی تهیه میشود. مصرف این آش سادهی سفیدرنگِ خوشطعم در فصل سرما مخصوصا در شبهای سرد پاییز و زمستان بسیار دلچسب و لذیذ است و شما میتوانید در اکثر نقاط توریستی سردسیر ردپای این آش را دنبال کنید. در گردنه حیران، سرعین و جاده شمال فروشندگان محلی بسیاری با دیگهای آش دوغ منتظرتان هستند اما شما میتوانید این غذای خوشمزه را در اکثر رستورانهای سنتی و محلی هم بیابید.
آش دوغ اردبیل جزو غذاهایی مقوی، سالم، با طعمی ترش و در عین حال خوشعطر و از خوراکهای پرطرفدار و کم هزینه رایج در بین خانوادههای استان اردبیل محسوب میشود که با استفاده از نخود، برنج، سبزی (تره، جعفری و شوید)، دوغ ترش محلی، نمک، فلفل و سیر تازه، طبخ میشود. گاه گوشت چرخ کرده را با کمی پیاز و نمک و بدون زردچوبه بصورت کوفتههای قِل قِلی و ریز سرخ کرده و به همراه این آش سرو میکنند که طعم آن را لذیذتر میکند.