سبزیپلو با ماهی یکی از غذاهای محبوب و مهم ایرانی به شمار میرود و جزء غذاهای مناسبتی این سرزمین است که میتوان آن را بهعنوان وعدهی غذای اصلی، ناهار یا شام بهحساب آورد. پیشینیان ماهی را نماد زندگی، ثروت و نشاط و همچنین سبزی را نماد خرمی و پربرکت بودن میدانستند. ازاینرو این غذای لذیذ در مناسبتهای ملی ایران تهیه میشود.
طبخ سبزیپلو با ماهی یکی از قدیمیترین سنتهای ایرانی است و بیشتر مردم در شب سال نو یا روز اول عید نوروز این غذا را درست میکنند. این اشتراک غذایی در آن شب یا روز حس و حال جالبی را برای سفرههای ایرانی به ارمغان میآورد و بهنوعی دلهای مردمان را بیشتر به هم نزدیک میکند. همچنین خوردن سبزیپلو ماهی در شب یلدا نیز مرسوم میباشد.
سبزیپلو نیز از خوشمزهترین و رایجترین پلوهای ایرانی است که مخلوطی از انواع سبزی با برنج است. برنج در سبد و رژیم غذایی ایرانیها جایگاه ویژهای را داراست و به روشهای متفاوت و با مواد ترکیبی مختلف طبخ میگردد. سبزیپلو مجلسی اصولاً بهصورت آبکش درست میشود. سبزی بهکاررفته در این غذای بینظیر ایرانی شامل تره، شوید، جعفری و گشنیز است همچنین برای اضافه کردن عطروطعم بهتر به این غذا مقداری شنبلیله و سیر تازه (چند حبه سیر) میافزایند.
از دیرباز تاکنون گزینه رایج در کنار سبزیپلو، ماهی بوده است اما بااینوجود بعضی از افراد سبزیپلو با مرغ را ترجیح میدهند. همچنین این غذای پرخاصیت و مقوی با ماهیچه و کوکو سبزی نیز سرو میشود.
ماهی جزء غذاهای سرشار از امگا ۳ میباشد و بهتر است برای تضمین سلامتی در رژیم غذایی از ماهی استفاده شود؛ اما برای برطرف کردن بوی خاص غذاهای دریایی و ماهی باید نکاتی را در نظر گرفت تا بتوان از خوردن آن لذت بیشتری برد. ازاینرو برای اینکه ماهی خوشمزهتر شود میتوان آن¬ را در مقداری آبلیمو و زعفران دمکرده استراحت داد تا برای مرحلهی سرخ کردن آماده شود. ماهی سفید، قزلآلا، سالمون، ماهی شکم پر و تیلاپیلا ازجمله ماهیهایی هستند که میتوان همراه با سبزیپلو سرو کرد.
ماهی و برنج طبع سردی دارند به این خاطر برخی کمی دارچین لابهلای برنج اضافه میکنند همچنین از زعفران، لیمو و انواع ترشی برای تزیین سفره استفاده میشود.