آش شله؛ ردپای سنت در سفره‌ مشهدی‌ها

0

استان خراسان رضوی به واسطه­‌ی وجود حرم امام هشتم شیعان، یکی از مهم­ترین استان­‌های مذهبی ایران، دارای پیشینه‌ای طولانی و فرهنگی غنی است که در تمام زمینه‌ها از جمله غذاهای این استان نمود پیدا کرده است. مردم این منطقه از ایران، غذاهای سنتی، متناسب با نوع مراسم و مناسبات را طبخ می‌کنند که هر یک طعم، بو و مزه‌ی منحصر به فرد خود را دارد. شله مشهدی، یکی از رایج‌ترین و خوش مزه ترین غذاهای سنتی خاص مشهد است که با نام شله در این شهر شناخته می­‌شود و قدمت آن را به دوران قاجار نسبت می ­دهند.

آش عزا و شادی

 این غذا نوعی آش است که مشهدی‌ها به هنگام نذری‌های خود در مراسم مذهبی، پایان محرم و صفر، مراسم عزا و شادی و در هر مراسمی که بخواهند کمی رنگ و بوی سنتی داشته باشد آن را بار می­ گذارند. شله، غذایی سنگین با طرفداران بی‌شماری است که می‌توان از آن به‌عنوان یک وعده‌ی کامل غذایی استفاده کرد. شله مشهدی معمولا مقداری تند و تیز بوده و در ظاهر غذایی شبیه حلیم، غلیظ و کشدار است، با این تفاوت که در این غذا از گوشت گردن گوساله و گوسفند بدون استخوان، چربی گوسفند (دنبه)، پیاز، بلغور گندم، برنج، حبوباتی نظیر لوبیا سفید، لوبیا چیتی، ماش و نخود، ادویه جات فراوان مانند پودر جوز هندی، پودر زنجبیل و پودرهل، فلفل سیاه، نمک استفاده می‌شود ولی در حلیم فقط از گندم استفاده می شود. طبخ این غذای پر هزینه با زحمت فراوان توام بوده و به دلیل زمان زیاد مورد نیاز برای پخت آن، مردم مشهد به ندرت این غذا را در منازل خود و به عنوان وعده ­های غذایی روزانه می‌پزند. در سایر شهرهای خراسان این غذای سنتی و بومی نیز با تفاوت هایی تهیه و طبخ می­ شود. در حالت اصیل، پس از کشیدن شله، معمولا روی آن را مقداری «قیمه» ریخته و با نان سنگک و پنیرو سبزی میل می­ کنند.


افزودن دیدگاه جدید