هواری در واقع به معنی مخلوط و درهم می باشد... میتوان این خوراک اصلی و لذیذ و پرخاصیت را خاص ترین خوراک نام برد. زیرا که هیج جای ایران هواری را به سبک ما ندارند و به روش هرمزگان طبخ نمی کنند. ما انواع هواری داریم: گوشت، ماهی، میگو، مرغ به همراه وحبوبات وسبزیجات که درهمان ظرف پخت دم داده می شود و برنج ابکش نمی شود. این خوراک بسیار مقوی و سالم در تمام شهرهای هرمزگان به روش خاص همان منطقه پخته شده و ادویه پایه اصلی میباشد و در مراسمهای مذهبی و جشن شادمانی درست می شود. معمولا هواریها را برای نهار میپزند ودرکنار انواع ترشیها چتنی ها وسس ها میل می شود.
پیاز خرد شده یا رنده شده رو در روغن تفت میدیم وقتی سبک شد سیر خرد شده میریزیم، وقتی طلایی شد گشنیزو شوید خرد شده رو اضافه میکنیم کمی تفت خورد زردچوبه،فلفل قرمز،فلفل سبز خرد شده اضافه میکنیم و میگوها (من همیشه بعد از تمیزکردن وشستن میگو کمی زردچوبه و آبلیمو و نمک میزنم میزارم کنار بوی زخمش رو میگیره)رو اضافه کرده و تو سبزی حدود پنج دقیقه سرخ میکنیم و ادویه میریزیم .سپس شوید گوجه رنده شده،سیب زمینی خرد شده فیله لیمو هم اضافه کرده و چند دقیقه درب دیگ میگیریم تا گوجه پخته بشه و آبش کشیده بشه.میتونین کمی رب گوجه هم بریزیم و آب اضافه میکنیم وقتی آب جوش اومد برنج و عدس رو اضافه میکنیم و کمی روغن (آب به اندازه یک بند انگشت روی برنج باشه)آب برنج که کشیده شد حرارت کم میکنیم و میزاریم دم بکشد. درهرمزگان از لوبیا و ماش هم استفاده میشود وخواص این هواری به دلیل داشتن میگو سرشاراز فسفر میباشد وعدس با داشتن آهن این پلو رو کاملا پرخاصیت میکند.