با شروع فصل زمستان و هجوم سرمای شدید به مناطق کوهستانی کشور، بازار طبخ و تهیهی انواع غذاهای گرم و پرانرژی گرم خواهد بود. طبیعتا جلوگیری از سرماخوردگی، یکی از دغدغههای مردم در این ایام است که رعایت اصول بهداشتی و از همه مهمتر طبخ غذاهای گیاهی و دارویی، بهترین راهکار برای پیشگیری یا در صورت بیماری، موثرترین درمان آن به شمار میآید. تُرخینه غذایی است بومی و مخصوص استان ایلام که در استان کرمانشاه و کردستان نیز به عنوان غذای بومی و محلی مورد استفاده قرار میگیرد. بانوان و مادران هنرمند استان ایلام با استفاده از سبزی به نام شلم، گوجهفرنگی، آب انار، ترخون، نعناع، پیاز، فلفل، زردچوبه، مایهی خمیر، گندم و پونهی کوهی به طبخ این غذای مغذی میپردازند. البته به دلیل در دسترس نبودن برخی مواد اولیهی تُرخینه در فصل زمستان، آنها را یک ماه قبل از شروع سرما تهیه کرده و در زمستان این غذای بومی و مفید را آماده میکنند. بنابراین مدت زمان کمی برای طبخ آن مورد نیاز است. همچنین به دلیل سبک پخت و طعم و عطر این خوراک سنتی به دو نوع دُوئینه و شُمینه تقسیم بندی میشود