اين آش از غذاهاي سنتي استان زنجان است كه در شهرستانها و روستاهاي اطراف از ديرباز پخته ميشده. در مورد فلسفه پخت اين غذا اين است كه به نشانه شادی از روییدن اولین دندان کودک پخته می شود. برخی از مردم بر این باورند که اگر این آش به هنگام رويش اولين دندان کودکی پخته نشود دوران رشد دندانهاي كودك با سختي همراه خواهد شد. زمانی که اولین دندان نوزاد خانواده ای شروع به رشد کند اين آش را پخته و بين همسایه ها پخش مي كنند و در قبالش هدیه ای به منزله آرزوی صحت و سلامت نوزاد دریافت می کنند. تركيبات مورد استفاده در اين غذا گوشت گوساله، نخود، لوبيا، عدس، قلم گوساله، گندم حليم، پياز، زردچوبه، دارچين، ادويه كاري و نمك، روغن است.
تنها چاشني كه اين غذا با آن سرو مي شود دارچين است.
روش پخت اين غذاي خوشمزه به اين صورت است:
ابتدا پياز را سرخ كرده و زردچوبه و ادويه كاري را به آن اضافه ميكنند و به مدت 2 ساعت اجازه ميدهند تا پخته شود . در اين زمان گوشت و قلم گوساله رادر ظرف ديگر ميپزند و به مدت 3 ساعت وقتي كه گندم پخت، گوشت و آب قلم گوساله را به آن اضافه ميكنند و بعد نخود و لوبيا از قبل خيس شده را خوب شسته و به باقي مواد اضافه مي كنند و به مدت 2 ساعت ديگر با شعله خيلي كم اجازه ميدهند تا جا بيفتد و در آخر عدس را به آن اضافه ميكنند و اجازه مي دهند تا خوب پخته و جا بيفتد. حالا غذا آماده است.
در اين غذا مواد اوليه ثابت بوده و نميتوان از مواد ديگري به عنوان جايگزين براي مواد اصلي استفاده كرد.
مدت زمان لازم جهت پخت اين غذا و براي اين كه به خوبي جا بيفتد 8 ساعت است. هرچه زمان صرف شده براي پخت اين غذا بيشتر باشد مواد استفاده شده مغز پختتر و غذا جا افتادهتر ميشود و بسيار لذيذ خواهد بود.